Monday, September 7, 2015

Ikan Kerapu Tomyam Halia


1. Seperti biasa siang dan basuh ikan dengan garam kasar dan perahan limau nipis. Kemudian jirus dengan air lalu.
2. Kelar ikan-ikan tersebut dan letakkan di dalam pemanggang ajaib yang telah dilapik dgn aluminium foil; pastikan saiz aluminium foil itu boleh membalut ikan tersebut nanti.
3. Pecah dan larutkan kiub tomyam bersama sedikit air; kemudian sapukan keseluruhan badan ikan.
4. Hiris 3 ulas bawang putih + 1/2 bawang besar + 1 inci halia + 2 batang serai + 3 helai daun limau purut (dibuang uratnya) + 2 biji cili padi (diketuk). Taburkan kesemuanya diatas ikan.
5. Bancuh 100ml air bersama 1 sudu sos tiram + 1 sudu kicap manis + 1 biji limau nipis/2 biji limau kasturi/sebelah lemon + 1 sudu gula + sedikit garam. Kacau sehingga gula dan garam larut. Kemudian curahkan diatas ikan.
6. Tutup aluminium foil membaluti ikan. Tutup pemanggang dan masak dengan api sederhana selama 10 minit (atau sehingga naik bau).
7. Taburkan daun ketumbar dan daun bawang. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment